Διαδικασία συμμετοχής

megaphoneΤο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση 2007-2013 τελείωσε. Η Επιτροπή προετοιμάζει ένα καινούριο πρόγραμμα, το ERASMUS PLUS, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για νέους και ενήλικες, εθελοντές, φοιτητές και δασκάλους. Η δράση της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS), του παλαιού προγράμματος έχει σταματήσει. Θα ενημερώσουμε την ιστοσελίδα μας αμέσως μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα!

 

Για να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία πρέπει να έχετε τόσο μια οργάνωση αποστολής, όσο και μια οργάνωση υποδοχής. Η πρώτη θα σας βοηθήσει με τη διαδικασία της αίτησης και θα σας υποστηρίξει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της εθελοντικής εργασίας σας. Η δεύτερη πρέπει να είναι σε χώρα της επιλογής σας, να ασχολείται με το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλετε να εργαστείτε, αλλά και να είναι σε θέση να σας δεχτεί ως εθελοντή.

Το να βρείτε αυτές τις οργανώσεις είναι το πρώτο βήμα προς την εθελοντική υπηρεσία και η οργάνωση αποστολής μπορεί να σας βοηθήσει. Υπάρχει μια βάση δεδομένων για την EVS, όπου μπορείτε να ψάξετε για δράσεις, αντικείμενο εργασίας, αλλά κι όπου μπορείτε να βρείτε οργανώσεις αποστολής και υποδοχής. Όταν έχετε βρει δράση και αντικείμενο που σας ταιριάζει, επικοινωνείτε με την οργάνωση αποστολής, η οποία θα σας καθοδηγήσει στα επόμενα απλά βήματα.

 

Σε ποιο αντικείμενο μπορώ να εργαστώ;
Το αντικείμενο απασχόλησης που θα έχετε στο EVS εξαρτάται αποκλειστικά από την οργάνωση και τη δράση που θα επιλέξετε. Μπορεί να είναι κοινωνική εργασία, εργασία για το περιβάλλον, ενασχόληση με ΑμΕΑ, πληροφόρηση νέων, τέχνη και πολιτισμό ή κάποιο άλλο. Στην βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας μπορείτε να ψάξετε τις δράσεις ανά θεματική, ώστε να βρείτε μία στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.
Πρέπει να τονίσουμε βεβαίως, ότι η δουλειά που θα κάνετε πρέπει να είναι μη κερδοσκοπική, ώστε η εθελοντική σας εργασία να μην υποκαθιστά εργασία επί πληρωμή.

 

Τι είδους βοήθεια και οικονομική ενίσχυση προσφέρεται;
Καθόλη τη διάρκεια της εθελοντικής εργασίας παρέχεται δωρεάν διαμονή και καθημερινή διατροφή. Επιπλέον, ως εθελοντής, θα λαμβάνετε ένα συγκεκριμένο ποσό ώστε να καλύπτονται τα καθημερινά προσωπικά σας έξοδα. Ακόμα παρέχεται και μια αρκετά ολοκληρωμένη ασφάλεια υγείας της AXA, οπότε η μόνη οικονομική συμμετοχή που ίσως έχετε είναι 10% των ταξιδιωτικών εξόδων από και προς τη χώρα σας.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνος/η κατά τους μήνες της εθελοντικής εργασίας! Τον κάθε εθελοντή αναλαμβάνει ένας μέντορας από την οργάνωση υποδοχής, ο/η οποίος/α ακούει τα προβλήματά σας και σας βοηθάει με πρακτικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας θα υπάρχει υπεύθυνος που θα σας καθοδηγεί. Επίσης, παρέχονται μαθήματα γλώσσας, όπου θα σας δοθεί η δυνατότητα να μάθετε τη γλώσσα της νέας χώρας στην οποία μένετε. Τέλος, η οργάνωση αποστολής αλλά και η Γ.Γ. Νέας Γενιάς, που διαχειρίζεται τη δράση στην Ελλάδα, θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν σε τυχόν σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν.
Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι πως οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει!
Δεν χρειάζεται να αποδείξετε ειδικές γνώσεις ή ικανότητες κι αν χρειαστείτε κάτι περαιτέρω οι οργανώσεις αποστολής και υποδοχής μπορούν να το φροντίσουν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη διαχειριστική αρχή της δράσης EVS στην Ελλάδα (www.ify.gr, www.neagenia.gr).

 

.

  • alliance logo4
  • iwc4
  • logo youth4
  • def-flag-logoeac-youth en4
  • LLL ENl
  • LLL GRl