FAQ (Συχνές ερωτήσεις)

 

Τι είναι ένα διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα – international workcamp;

Ένα διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα - workcamp είναι ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, στο οποίο συμμετέχουν νέοι από όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η γλώσσα εργασίας;

Η γλώσσα εργασίας είναι συνήθως τα αγγλικά, εκτός και αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στην περιγραφή του προγράμματος που έχεις επιλέξει.

Ποια είναι η διάρκεια ενός workcamp;

2 – 3 εβδομάδες

Πόσοι εθελοντές συμμετέχουν σε ένα international workcamp;

Ο μέσος όρος συμμετοχής είναι 10 - 17 άτομα. Υπάρχουν όμως και μερικά workcampsμε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων.

Πόσες ώρες την ημέρα θα εργάζομαι;

Οι εθελοντές εργάζονται 6-7 ώρες την ημέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Θα πληρωθώ για την εργασία μου;

Η εργασία σου είναι άμισθη, εθελοντική.

Ποιος πληρώνει το κόστος μετάβασης ή το κόστος της βίζας (αν είναι απαραίτητη);

Για το κόστος ταξιδιού (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο κτλ) καθώς και για το κόστος της βίζας, στις χώρες που απαιτείται, επιβαρύνεσαι εσύ.

Μπορούμε να διανυκτερεύσουμε εκτός workcamp;

Όχι

Πληρώνω για διαμονή και διατροφή;

Οι εθελοντές/ντριες έχουν δωρεάν διαμονή και διατροφή. Η διαμονή είναι συνήθως πολύ βασική (καλύπτει όμως όλες τις ανάγκες) και η διατροφή αφορά συνήθως στην παροχή πρώτων υλών για την προετοιμασία των γευμάτων από την ομάδα των εθελοντών.

Είμαι ασφαλισμένος σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος;

Στους εθελοντές και στις εθελόντριες παρέχονται πρώτες βοήθειες. Καλό είναι για τη συμμετοχή σου σε workcamp εντός Ε.Ε. να έχεις προμηθευτεί την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης από τον ασφαλιστικό σου φορέα.

Τι είναι η οικονομική συνδρομή;

Απαραίτητη είναι η καταβολή οικονομικής συνδρομής προς τους Citizens in Action (30 €), η οποία καταβάλλεται μαζί με την αίτηση (βλ. Διαδικασία Συμμετοχής) και καλύπτει μέρος των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων της οργάνωσης.

Γιατί πρέπει να πληρώσω την οικονομική συνδρομή μαζί με την αίτηση και όχι αφού γίνω δεκτός/ή;

Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεσαι ότι θέλεις να συμμετέχεις σε workcamp. Λαμβάνουμε πολλές αιτήσεις από άτομα που απλά αιτούνται χωρίς να έχουν αποφασίσει αν θέλουν να συμμετέχουν και η αποστολή μιας τέτοιας αίτησης θα μπορούσε να στερήσει τη θέση από κάποιο άτομο που όντως θέλει να συμμετέχει.

Αν ακυρώσω τη συμμετοχή μου η οικονομική συνδρομή επιστρέφεται;

Η οικονομική συνδρομή επιστρέφεται μόνο αν δεν βρεθεί θέση σε κάποιο από τα workcamps που έχεις αιτηθεί. Σε περίπτωση που έχεις γίνει δεκτός/ή και έχει δεσμευθεί η θέση σου η οικονομική συνδρομή δεν μπορεί να επιστραφεί σε περίπτωση ακύρωσης.

Τι είναι το extra fee;

Σε ορισμένα προγράμματα στο εξωτερικό απαιτείται η καταβολή επιπλέον ποσού συμμετοχής (additional host fee) στην αντίστοιχη οργάνωση της χώρας υποδοχής. Το κόστος αυτό αναφέρεται στην αρχική περιγραφή του προγράμματος και είναι γνωστό πριν από την αίτηση σου στο πρόγραμμα. Το επιπλέον αυτό ποσό θα το καταβάλεις στην οργάνωση που θα σε φιλοξενήσει την πρώτη μέρα συμμετοχής σου στο workcamp.

Πώς θα μπω στο πρόγραμμα;

Ενημερώσου από το site διαβάζοντας τη Διαδικασία Συμμετοχής.

Τι θα πρέπει να πάρω μαζί μου;

Πριν να μεταβείς στο workcamp (το πολύ μέχρι 2 εβδομάδες πριν την έναρξή του) θα σου σταλεί ενημερωτικό φυλλάδιο (Infosheet) με τα απαραίτητα είδη που πρέπει να πάρεις μαζί σου, ανάλογα με τον τύπο του workcamp ή το είδος της φιλοξενίας που προβλέπεται.

Τι είδους δουλειά θα κάνω εκεί;

Η δουλειά καθορίζεται πάντα από τον τύπο του workcamp που έχεις διαλέξει και ποικίλει μεταξύ χειρωνακτικής δουλειάς για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μιας τοπικής κοινωνίας, ως εργασία με άτομα με αναπηρία ή με άτομα με λιγότερες ευκαιρίες.

Χρειάζεται να έχω συγκεκριμένες δεξιότητες ή γνώσεις;

Εξαρτάται πάντα από το είδος του workcamp που έχεις διαλέξει, αλλά συνήθως οι βασικές δεξιότητες είναι να μπορείς να προσαρμόζεσαι εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, να συνυπάρξεις σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, να συνεργάζεσαι με άλλους εθελοντές και να έχεις κίνητρο και ενθουσιασμό.

Τι δεν επιτρέπεται να κάνω;

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος απαγορεύεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, η λεκτική και σωματική βία, η διανυκτέρευση εκτός του προβλεπόμενου καταλύματος ή η φιλοξενία τρίτων προσώπων , άσχετων με το πρόγραμμα. Τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν αιτίες αποπομπής από ένα πρόγραμμα.

Υπάρχει deadline για την υποβολή της αίτησης;

Δεν υπάρχει κάποιο deadline. Μπορείς να κάνεις αίτηση οποιαδήποτε στιγμή πριν την έναρξη του προγράμματος αρκεί να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις, οι οποίες όμως συνήθως κλείνουν γρήγορα μιας και αιτούνται για αυτές εθελοντές και εθελόντριες από όλο το κόσμο. Η τοποθέτησή εθελοντών/ντριών σε ένα πρόγραμμα ακολουθεί τον κανόνα "first comes - first served" (επιλογή βάσει χρόνου υποβολής αίτησης) μέχρι να συμπληρωθούν οι ελεύθερες θέσεις.

Θέλω να κάνω αίτηση για παραπάνω από ένα πρόγραμμα. Μπορώ;

Ναι, αρκεί να μην υπερκαλύπτουν οι ημερομηνίες του ενός, τις ημερομηνίες του άλλου προγράμματος.

Μόλις βρήκα το workcamp που με ενδιαφέρει, αλλά έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αίτησης. Θα γίνω δεκτός;

Οι αιτήσεις λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν έχουν υποβληθεί εντός διοριών που δίνονται από το πρόγραμμα.

Αν δεν μου αρέσει, ή μου συμβεί κάτι μπορώ να αποχωρήσω από το πρόγραμμα;

Οι πρόωρες αποχωρήσεις αποδυναμώνουν το αίσθημα της ενότητας της ομάδας και επηρεάζουν το έργο που έχει κληθεί να ολοκληρώσει το workcamp. Αν για οποιοδήποτε λόγο ανωτέρας βίας χρειαστεί να αποχωρήσεις νωρίτερα, δεν μπορείς να λάβεις πίσω το ποσό συμμετοχής σου.

Είμαι άτομο με αναπηρία και θέλω να συμμετέχω σε workcamp. Είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ;

Κάνουμε προσπάθεια να είναι προσβάσιμα όλα τα workcamps σε άτομα με αναπηρία. Καλό θα ήταν να μας ενημερώσεις για τον τύπο της αναπηρίας σου και τις συνθήκες προσβασιμότητας που χρειάζεσαι έτσι ώστε να σε ενημερώσουμε για τα διαθέσιμα προγράμματα. Ενδέχεται ωστόσο μερικά προγράμματα να μην είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, με ευθύνη της οργάνωσης που τα διοργανώνει.

Υπάρχει ανώτατο όριο συμμετοχών από μία χώρα στο ίδιο workcamp;

Ναι. Σε κάθε workcamp μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 2 άτομα από την ίδια χώρα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στην περιγραφή του προγράμματος.

Μπορώ να πάω με κάποιο φίλο ή κάποια φίλη μου και τι πρέπει να κάνω;

Ναι αρκεί να υπάρχουν 2 ελεύθερες θέσεις για άτομα από Ελλάδα στα workcamps που θέλετε να δηλώσετε. Συμπληρώστε δύο διαφορετικές αιτήσεις συμμετοχής και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται στη δεύτερη σελίδα της αίτησης.

 

  • alliance logo4
  • iwc4
  • logo youth4
  • def-flag-logoeac-youth en4
  • LLL ENl
  • LLL GRl